Μεθερπητική νευραλγία

Η μεθερπητική νευραλγία είναι μια επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, η οποία προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Η μεθερπητική νευραλγία επηρεάζει τις νευρικές ίνες, προκαλώντας πόνο που μπορεί να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα εφόσον έχει εξαφανιστεί το εξάνθημα του έρπητα.


Ο πόνος περιγράφεται είτε ως επιφανειακό κάψιμο είτε ως βαθύς με παροξυσμικές ώσεις.


Ο κίνδυνος νευραλγίας αυξάνει με την ηλικία και πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 60.


Τα σημεία και συμπτώματα της νευραλγίας περιορίζονται γενικά στην περιοχή του δέρματος, όπου πρώτα εμφανίστηκε η εστία του έρπητα ζωστήρα - συνήθως σε μια ζώνη στον θώρακα.

 

Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

1) πόνο που διαρκεί 3 μήνες ή περισσότερο μετά την επούλωση του εξανθήματος του ιού. Ο πόνος συνήθως περιγράφεται ως κάψιμο

2) ευαισθησία στο φως και στην  αφή.  Συχνά οι ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν το άγγιγμα των ρούχων(αλλοδυνία)

3) κνησμό και μούδιασμα

 

 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε ένα ιατρό
Επισκεφτείτε έναν γιατρό με το πρώτο σημάδι του έρπητα ζωστήρα. Συχνά ο πόνος ξεκινά πριν το εξάνθημα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης μεθερπητικής νευραλγίας ελαττώνεται εάν ξεκινήσει η θεραπεία κατά του ιού εντός 72 ωρών από την ανάπτυξη του εξανθήματος.
Η μεθερπητική νευραλγία προκύπτει, όταν οι νευρικές ίνες  υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια προσβολής του έρπητα ζωστήρα. Κατεστραμμένες ίνες, προκαλούν χρόνιο, συχνά βασανιστικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει μήνες - ή ακόμα και χρόνια.

 

Ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση του πόνου οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν:
· κατάθλιψη
· κόπωση
· δυσκολία στον ύπνο
· ανορεξία
· δυσκολία συγκέντρωσης


Τι να περιμένετε από το Ιατρείο Πόνου

Στο Ιατρείο μας μετά από ενδελεχή κλινική εξέταση του δέρματος προτείνεται εξατομικευμένο θεραπευτικό προτόκολλο το οποίο μπορεί να αποτελείται από συνδυασμό θεραπειών όπως:

 

1) τη τοποθέτηση δερματικού επιθέματος λιδοκαΐνης

Είναι μικρά, επιθέματα, τα οποία μπορούν να κοπούν και να τοποθετηθούν μόνο στην πληγείσα περιοχή. Εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο.

 

2) τη τοποθέτηση δερματικού επιθέματος καψαϊκίνης

Μια υψηλή συγκέντρωση ενός εκχυλίσματος τσίλι (καψαϊκίνης, το οποίο προέρχεται από την κόκκινη πιπεριά) είναι διαθέσιμο ως διαδερμικό επίθεμα που ανακουφίζει από τον πόνο. Εφαρμόζεται από εκπαιδευμένο προσωπικό μετά τη χρήση ενός φαρμάκου που προκαλεί μούδιασμα στην πληγείσα περιοχή. Η διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον 1 ώρα, και είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου για διάστημα έως τρεις μήνες. Η εφαρμογή του μπορεί να επαναληφτεί.

 

3) τη χορήγηση φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων της  γκαμπαπεντίνης (Neurontin) και πρεγκαμπαλίνης (Lyrica), μπορεί να μειώσουν τον πόνο της νευραλγίας. 
Άλλα , όπως τα αντικαταθλιπτικά - ντουλοξετίνη (Cymbalta) και η βενλαφαξίνη (Effexor XR) - επηρεάζουν βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο πώς το σώμα σας ερμηνεύει τον πόνο. 
Επίσης τα οπιοειδή φάρμακα όπως αυτά που περιέχουν τραμαδόλη, οξυκωδόνη ή μορφίνη.

 

4) τη χορήγηση στεροειδών και τοπικού αναισθητικού

Στεροειδή μερικές φορές εγχέεται στη σπονδυλική στήλη (intraethical) για μεθερπητικής νευραλγίας. 

 

5) την ενφοφέβια χορήγηση λιδοκαΐνης

 

6) τον αποκλεισμό νεύρων

 

7) την επιφανειακή νευροδιέγερση