Νευροτροποποίηση

Η μέθοδος της Νευροτροποποίησης και ειδικότερα η εμφύτευση ενός Διεγέρτη Νωτιαίου Μυελού (Spinal Cord Stimulator) στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης αποτελεί την τελευταία λέξη της Ιατρικής Τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που υποφέρουν καθημερινά.
Συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοστεί για ασθενείς με πόνο μετά από επέμβαση στην σπονδυλικής στήλη, στη μεθερπητική νευραλγία, στο χρόνιο πυελικό πόνο ή ακόμα και στο νευροπαθητικό κακοήθη πόνο, αλλά και σε άλλες πολλές περιπτώσεις χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.
Οι Διεγέρτες Νωτιαίου Μυελού (Spinal Cord Stimulators) έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος ενός ασθενή αντιλαμβάνεται τα σήματα πόνου. Μέσω ενός προγράμματος μετάδοσης ελαφρών ηλεκτρικών παλμών επιφέρεται σημαντική ανακούφιση από τον σοβαρό νευροπαθητικό πόνο, ουσιαστικά μετατρέποντας τον πόνο σε ένα αίσθημα ελαφρού μουδιάσματος.
Ο ασθενής μέσω ενός τηλεχειριστηρίου μπορεί να χειρίζεται τον διεγέρτη.
Με την μέθοδο αυτή ο ασθενής έχει την ελπίδα ότι θα μπορεί να μειώσει ή και να σταματήσει τα ναρκωτικά φάρμακα, να εργασθεί, να παίξει με τα παιδιά του και γενικότερα να απολαύσει την ζωή.
Μπορεί  δε να εφαρμοσθεί σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, ενώ είναι εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ και τον Ε.Ο.Φ.


Η συσκευή βασισμένη στην "Θεωρία της Πληροφορίας" κωδικοποιεί τα ερεθίσματα του πόνου σε "δυναμικές ενεργείας" (action potentials) λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον το απλό ερέθισμα, αλλά και όλες τις ιδιότητες πληροφοριών που σχετίζονται με την ηλεκτρογένεση  του πόνου.
Στην συνέχεια αντιγράφει τον πόνο  και αντικαθιστά την πληροφορία του προς το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με μια πλασματική πληροφορία "μη-πόνου". Έτσι το ΚΝΣ  αποδεχόμενο   την πλασματική πληροφορία "μη-πόνου" ο ασθενής σταματάει να πονάει!
Η άμεση και με μεγάλη διάρκεια ανακούφιση που προσφέρει  η θεραπεία στους πάσχοντες από χρόνιο, νευροπαθητικό και ογκολογικό πόνο, είναι σημαντικό όφελος για τους ίδιους και τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος με την εξάλειψη του πόνου μπορεί να ασχοληθεί εντατικότερα με την θεραπεία της ασθενείας τους.


Πιο συγκεκριμένα με τη θεραπεία μπορούμε  να αντιμετωπίσουμε:
• Χρόνιους Νευροπαθητικούς πόνους (Αλγοδυστροφία, CRPS I και II κ.α),
• Ογκολογικούς πόνους
• Σύνδρομα πόνου σχετικά με τη χημειοθεραπεία
• Σύνδρομα πόνου μετά από θεραπεία με ακτινοβολία
• Σύνδρομα Πόνου μετά από επεμβάσεις
• Πόνο Σπονδυλικής Στήλης (Αυχεναλγία-Οσφυαλγία)
• Σύνδρομο Πόνου μετά από Επέμβαση Σπονδυλικής Στήλης
• Νευραλγία από παγίδευση νεύρου
• Νευραλγία από διατομή Νεύρου
• Μεθερπητική Νευραλγία
• Νευραλγία Τριδύμου
• Πόνος Μέλους Φάντασμα
• Πρωσοπαλγίες
• Σπλαχνικούς, ακόμη και πόνους που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή, όπως μορφίνη, εμφυτεύματα, οποιοειδή, κλπ.


Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι περισσότερο από το  80% των ασθενών στους οποίους έγινε εφαρμογή αυτής της θεραπείας  είχαν θετικά αποτελέσματα για περιόδους μεγαλύτερες από τρείς μήνες ως και πάνω από χρόνο, στην μείωση-εξάλειψη του πόνου, χωρίς καμιά παρενέργεια, εθισμό ή άλλες επιπτώσεις που συνήθως σχετίζονται με την φαρμακευτική αγωγή, προσφέροντας στους ασθενείς ουσιαστική βελτίωση της ποιότητος ζωής τους.


Η θεραπεία γίνεται με απλή τοποθέτηση ηλεκτροδίων μίας χρήσεως στην περιφέρεια των περιοχών πόνου του ασθενούς, με δυνατότητα ανακούφισης ταυτόχρονα μέχρι και πέντε διαφορετικών σημείων πόνου. Η εφαρμογή είναι τελείως ανώδυνη, είναι κατάλληλη για ασθενείς όλων των ηλικιών και ο ασθενής δεν απευαισθητοποιείται μετά από παρατεταμένη χρήση.
Ανεξάρτητα από το αρχικό επίπεδο πόνου, από την πρώτη κιόλας συνεδρία  ο πόνος εξαλείφεται τελείως και με την ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου η αίσθηση της αναλγησίας παραμένει για σημαντική χρονική περίοδο και ανάλογα με την φύση, αιτία του πόνου και άλλες παραμέτρους.
Σε όλους τους ασθενείς αρχικά γίνεται μία δοκιμαστική συνεδρία, κατά την διάρκεια της οποίας ο πόνος του ασθενούς πρέπει να μειωθεί ή να εξαφανισθεί.

 


Αν ο ασθενής κριθεί ότι είναι κατάλληλος για την θεραπεία οι θεραπείες σχεδιάζονται ως εξής:
Νευροπαθητικός ή Σπλαχνικός Πόνος:
Δέκα  διαδοχικές συνεδρίες των 30-45 λεπτών η μία, μία φορά την ημέρα, για πέντε ημέρες την εβδομάδα για δύο εβδομάδες.
Ογκολογικός πόνος:
Αρχικά 10-12 διαδοχικές συνεδρίες των 45 λεπτών η μία, μία φορά την ημέρα, για πέντε ημέρες την εβδομάδα για δύο εβδομάδες ή όποτε εμφανισθεί πάλι πόνος.
Πλεονεκτήματα από την θεραπεία 
- Μη-παρεμβατική
- Χωρίς παρενέργειες
- Ανώδυνη
- Άμεση ανακούφιση
- Συνεχής έλεγχος πόνου
- Υψηλός βαθμός επαναλήψεως θετικών αποτελεσμάτων