Καρκινικός πόνος

Καρκίνος δεν σημαίνει πάντα πόνος.

 

Αλλά εάν υπάρχει πόνος, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φαρμάκων και διαφορετικοί οδοί για να δοθούν τα φάρμακά ώστε να βοηθήσουν στην ανακούφιση του.
Δεν πρέπει ποτέ να δεχτούμε τον πόνο ως ένα κανονικό μέρος της ύπαρξης του καρκίνου. Ο πόνος μπορεί να ελεγχθεί ή να ανακουφιστεί.
Όταν ο πόνος ελέγχεται, οι άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν και να τρώνε καλύτερα, μπορούν να απολαύσουν στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους τους, και να συνεχίσουν την εργασία και τα χόμπι τους.

 

Τύποι καρκινικού πόνου

Οι άνθρωποι με πόνο από καρκίνο συχνά παρατηρούν ότι ο πόνος του μεταβάλλεται καθ 'όλη την ημέρα.

Ο καρκινικός πόνος μπορεί να είναι:

οξύς (διαρκεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα),

χρόνιος πόνος (διαρκεί για περισσότερο από 3 μήνες)

παροξυσμικός πόνος (έξαρση του πόνου)

 

Τι προκαλεί πόνο σε ανθρώπους με καρκίνο;

Ο πόνος προκαλείται από τον ίδιο τον όγκο (πιέζοντας τα οστά, τα νεύρα, ή τα όργανα του σώματος). αλλά μπορεί να προκληθεί από τη θεραπεία του, όπως μετεγχειρητικός πόνος, πόνος μέλους φάντασμα ή πόνος από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας.

 

Θεραπευτική προσέγγιση

Φαρμακευτική αγωγή

Όταν ο πόνος είναι ήπιος- μέτριος υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία αναλγητικών και επικουρικών φαρμάκων που χορηγούνται στην κατάλληλη δόση ανάλογα με τα συμπτώματα και την κατάσταση του ασθενή. Όταν ο πόνος είναι σοβαρός έως έντονος τα οπιοειδή θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία του. Ανάλογα με την ένταση του πόνου μπορεί να συνοδεύονται από άλλα επικουρικά αναλγητικά. Τα οπιοειδή υπάρχουν σε διάφορες μορφές εκτός από τις κάψουλες όπως διαδερμικά επιθέματα, δια εισπνοής, σε μορφή σταγόνων, υπόθετα κλπ. Συνοδεύονται πάντα από γραπτή συνταγή.

 

Επεμβατικές θεραπείες

Επεμβατικές τεχνικές στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου περιλαμβάνουν:

 

• Ενέσεις στα σημεία που πυροδοτούν τον πόνο. Οι ενέσεις παρέχουν άμεση απελευθέρωση των στεροειδών ή αναισθητικού παράγοντα στις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μυς, ή γύρω από τα νεύρα. Αυτές οι ενέσεις μπορούν να παρέχουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο

 

• Αποκλεισμοί νεύρων

Ο αποκλεισμός νεύρου είναι μια διαδικασία όπου ένα τοπικό αναισθητικό συχνά σε συνδυασμό με ένα στεροειδές, εγχέεται μέσα ή γύρω από ένα νεύρο ή στο χώρο γύρω από το νωτιαίο μυελό για να εμποδίσει τον πόνο. Μετά την ένεση, το νεύρο δεν είναι πλέον σε θέση να μεταδώσει τον πόνο έτσι ανακουφίζεται ο ασθενής για κάποιο χρονικό διάστημα.


• Τοποθετηση ηλεκτροδίων στην πάσχουσα περιοχή (νευροδιέγρση).


•Τοποθέτηση ειδικών διαδερμικών επιθεμάτων.


• Ηλεκτροθεραπεία όπως η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS), χρήση ραδιοσυχνοτήτων κ.α.